Teff-mel i Abebas injera er en fascinerende kornsort

Teff er glutenfri og er dermed velegnet for de med cøliaki eller glutenintoleranse.

Teff
Glutenfritt alternativ til hvete

Teff er en fascinerende kornsort, eldgammelt, bittelite og fullpakket med næringsstoffer. Man antar at mennesket begynte å dyrke teff i Etiopia omkring 4000 f.Kr. Kornet finnes i flere forskjellige farger, fra beige til brunt, og har en mild, nøtteaktig og søtlig smak og er litt klebrig. Teff er lett å dyrke og trives selv under de vanskeligste dyrkingsforhold som ekstrem tørke eller veldig fuktig klima. Teff kan dyrkes opp til 3000 meters høyde, og er veldig motstandsdyktig mot sykdommer.

Teff dyrkes og benyttes først og fremst i Etiopia, men også i Eritrea, Nederland, India, Australia, USA og Canada. I Etiopia blir teff malt til mel, fermentert i tre dager, for deretter å bli bakt til et surdeigsliknende tradisjonelt brød kalt enjera. I Etiopia blir også teff kokt til en slags grøt og er hovedingrediensen i en hjemmebrygget alkoholholdig drikk. Gresset blir benyttet til dyrefôr og som en av komponentene under byggingen av de adobeliknende husene.

Verdifull minikorn

Teff er det minste kornslaget i verden. 150 teffkorn veier like mye som ett hvetekorn. Fordi kornene er så små består de hovedsakelig av kli og kime. Dette gjør at teff får et veldig høyt næringsinnhold i forhold til andre kornslag, fordi klien og kimen er de mest næringsrike delene av kornet. Teff har et veldig høyt innhold av kalsium, fosfor, jern, kobber, aluminium, barium og tiamin. Det er kjent for å ha en utmerket aminosyresammensetning, ha et høyt innhold av protein, karbohydrat og fiber. Teff inneholder også vitamin C som er veldig uvanlig i korn. Teff inneholder mye resistent stivelse som ikke brytes ned til sukker i kroppen, men som oppfører seg som kostfiber. Dette er spesielt gunstig for de med diabetes og de som ønsker å gå ned i vekt. Teff er glutenfri og er dermed velegnet for de med cøliaki eller glutenintoleranse.

Teff er en veldig anvendelig kornsort. I bakverk kan teffmel erstatte annet mel helt eller delvis, det kan brukes som fortykningsmiddel i supper, sauser og gryteretter. Teff kan kokes og blandes i salater som erstatning for couscous eller pasta. Det kan spires og tilsettes i salater eller på brødskiva.

Kilde: Norsk cøliakiforening

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

Som de aller fleste nettsteder bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at du skal få en optimal brukeropplevelse.
Vi kommer ikke til å lagre eller behandle opplysninger med mindre du gir samtykke til dette. Unntaket er nødvendige informasjonskapsler som sørger for grunnleggende funksjoner på nettsiden.

Vær oppmerksom på at blokkering av enkelte informasjonskapsler kan påvirke hvilket innhold du ser på siden. Du kan lese mer om bruk av informasjonskapsler i vår personvernerklæring.

Under kan du se hvilke informasjonskapsler (cookies) vi bruker og hvordan du administrerer dem:

Nødvendige cookies

Sikrer grunnleggende funksjoner, nettstedet vil ikke kunne fungere optimalt uten slike informasjonskapsler. Disse er derfor vurdert som nødvendige og lagres automatisk uten foregående samtykke.

Skal du benytte skjema på våre nettsider? Øvrige funksjoner på siden påvirkes ikke dersom du lar være å samtykke, men vil kunne gi mindre funksjonalitet ved utfylling og lagring av skjema. Informasjonen blir slettet fra nettleseren etter 90 dager.

Disse informasjonskapslene gir oss innsikt og forståelse av hvordan nettsiden vår brukes av besøkende. Vi bruker analyseverktøyet Google Analytics som blant annet kan fortelle oss hvor lenge en bruker oppholder seg på siden eller hvilken side man kommer fra. Informasjonen vi henter er anonymisert.

Ved å huke av for denne tillater du bruk av tredjepartsinformasjonskapsler, som gjør at vi kan tilpasse innhold basert på det som engasjerer deg mest. Disse hjelper oss å vise skreddersydd innhold som er relevant og engasjerende for deg, for eksempel i form av annonser eller reklamebanner. Tredjepartsinformasjonskapsler settes av et annet nettsted enn det du besøker, for eksempel Facebook.